Het aanvragen van een postadres, wat heb ik daar mee te maken? denk je nu misschien. Je bent je al helemaal aan het voorbereiden op het studentenleven en je wilt zo snel mogelijk ergens woonruimte vinden. Want bij je ouders blijven wonen, was niet echt wat je in gedachten had nu je gaat studeren. Maar op tijd woonruimte vinden in een studentenstad is niet altijd zo eenvoudig. Heb je er al over nagedacht welk adres je straks gaat opgeven bij de gemeente waar je ingeschreven wilt staan? In de praktijk merken wij dat studenten hier nogal eens tegenaan lopen. In dit blog leggen wij je uit welke voordelen het aanvragen van een postadres kan hebben.

Je kunt geen kamer voor langere tijd vinden

Daarin ben je zeker niet de enige. Studeer je bijvoorbeeld in Amsterdam, dan moet je wel een heel goed netwerk hebben om op korte termijn een kamer te vinden voor langere tijd. En dat zal in andere grote steden niet veel anders zijn. Toch wil je graag op jezelf wonen. Je bent eindelijk achttien jaar en je baalt ervan dat je door de enorme wachtlijsten en hoge woonlasten geen plek voor jezelf kunt vinden. Dat je voor twee maanden woonruimte vindt in een naburige stad en daarna weer een maand ergens een studio huurt, neem je dan maar voor lief. Maar op welk adres ben jij bereikbaar?

Voorkom uitschrijving uit een gemeente

Wil je geregistreerd blijven in de BRP dan heb je een postadres nodig. Dit is o.a. nodig om studiefinanciering te kunnen blijven ontvangen. Voor de gemeente moet jij bereikbaar zijn op een vaste woonplek. Maar ja, een vaste woonruimte heb jij niet zo snel geregeld. Hoe ga je dat oplossen? Geen zorgen. Ben jij jonger dan 27 jaar, dan mag je gewoon bij het adres van je ouders ingeschreven staan. Het maakt dan niet uit waar je woont in Nederland en voor hoelang. Je zou de post bij jouw ouders kunnen laten bezorgen. Maar misschien vind jij het fijn als je overal digitaal toegang hebt tot jouw poststukken. Dan is het aanvragen van een postadres een goede optie.

Studeren in het buitenland

Je grenzen verleggen, nieuwe mensen ontmoeten en je carrièremogelijkheden verruimen. Studeren in het buitenland is het helemaal voor jou. Digitaal toegang hebben tot je post is dan wel zo fijn. Lukt het je om een verblijfplaats voor langere tijd te regelen dan is het aanvragen van een postadres zo gebeurd. Lukt het je niet op korte termijn? Je kunt er ook voor kiezen om het adres van je ouders, vrienden of familie aan te houden. Woon jij de ene maand in Madrid en daarna twee maanden in een Spaans dorpje aan de kust, dan is dat geen enkel probleem. Voor het opgeven van een postadres is het wel een vereiste dat je niet langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft. Anders word je uitgeschreven bij de gemeente. Dit heeft o.a. gevolgen voor jouw zorgverzekering. Wil je geen rekening houden met die acht maanden, dan kan DUO je veel informatie geven over waar je allemaal aan moet denken:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering/vraag-en-antwoord/checklist-studeren-in-het-buitenland

Vraag een postadres aan bij Stichting Bereikbaar

Flexibel en overzichtelijk toegang hebben tot belangrijke post is wel zo fijn als je vaak wisselt van woonplek of studeert in het buitenland. Stichting Bereikbaar helpt je met het aanvragen van een postadres bij een gemeente waar wij mee samenwerken. Houd er rekening mee dat de verwerking van de aanvraag maximaal zes weken kan duren, dus vraag een postadres dan ook tijdig aan. Gelijk de aanvraag doen? Klik dan hier.

Kom je er niet helemaal uit wat voor jouw woonsituatie de beste optie is? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Stuur een mail naar [email protected]  en wij nemen z.s.m. contact met je op.