Je wilt je inschrijven op een postadres omdat je huis binnenkort ontruimd wordt. De verhuurder heeft een rechtszaak tegen je aangespannen, de rechter heeft hem in het gelijk gesteld en een ontruimingsvonnis uitgegeven. Dit had je nooit gewild en toch is het gebeurd. De zorgen zijn niet meer te overzien. Je hebt schulden, je bezittingen worden in beslag genomen door de deurwaarder. Hoe krijg je die spullen weer terug en waar sla je ze op? Hoe kom je zo snel mogelijk van je schulden af? En waar ga je straks wonen? Oh ja, je moest je ook nog inschrijven op een postadres. Dat zal waarschijnlijk zo geregeld zijn. Maar vergis je niet: de gemeente keurt niet altijd jouw inschrijving op een postadres goed.

Waarom een tijdelijke verblijfplaats belangrijk is voor het inschrijven op een postadres

De situatie waar je in verzeild bent geraakt is nog nooit zo onoverzichtelijk geweest als nu. Je wilt anderen niet opzadelen met jouw problemen of je schaamt je er zelfs voor. Misschien zie je geen andere oplossing meer en besluit je in je auto te gaan wonen. Alles beter dan bij het Leger des Heils aan te kloppen om de komende maanden tussen de junks en zwervers te leven. Dat snappen wij heel goed. Toch willen wij je vragen om nog eens goed na te gaan wie jou voor de komende tijd zou kunnen opvangen. Wij merken dat mensen die zich willen inschrijven op een postadres, vaak niet weten dat gemeenten waarde hechten aan de vindbaarheid van een persoon.

Overweeg jouw opties voordat je een postadres aanvraagt

Verblijf je de ene week bij je tante en volgende week bij een vriend? Weet je voor de periode daarna niet eens waar je dan tijdelijk onderdak hebt? Gemeenten zullen minder snel goedkeuring geven voor de inschrijving op een postadres. Ze zien jouw situatie dan als fraudegevoelig. Een huisontruiming gebeurt nooit zonder aankondiging. Hoe moeilijk en emotioneel de situatie ook is, probeer van tevoren eens na te gaan bij wie je voor langere tijd terecht kunt.

Tijdelijk je eigen plek met een postadres

Nu je huis ontruimd is, hecht je misschien wel meer dan ooit waarde aan jouw privacy. Maar op korte termijn een nieuwe woning vinden, is op dit moment niet haalbaar. Wist je dat het ook een optie is om in een caravan op een camping te wonen? Dat kan in Nederland zijn of in het buitenland. Let er wel op dat als je voor het buitenland kiest, je niet langer dan acht maanden in het buitenland kunt verblijven. Na acht maanden moet je jezelf als Nederlands burger uitschrijven en heb je geen recht meer op een zorgverzekering en andere sociale voorzieningen. Zoek dit goed voor jezelf uit. Waar je ook voor kiest, nu je een eigen plek hebt voor langere tijd, zal het aanvragen van een postadres geen probleem zijn.

De juiste hulp met een postadres in Nederland

Misschien heb je niet meteen de middelen om op een camping te verblijven. Accepteer dan dat je een stukje privacy inlevert. Klop aan bij mensen die je kunnen helpen aan een verblijfplaats voor langere tijd. Waar het om gaat is dat de inschrijving op een postadres goedgekeurd wordt. Pas dan kun je terecht bij bijvoorbeeld schuldhulpverlening of het UWV. Zonder postadres kun je namelijk niets beginnen. In een vorig blog leggen wij uit hoe dat precies zit. Als je eenmaal hulp ontvangt om je leven weer op te bouwen, kun je misschien wel de stap zetten naar een eigen plek. Al is het maar tijdelijk op een camping.

Maak plannen nog voordat je huis ontruimd wordt

Als je besluit een postadres aan te vragen, moet je rekening houden met een wachttijd van zes weken. Het laatste wat je wilt is dat je na zes weken te horen krijgen dat de aanvraag door de gemeente is afgekeurd. Dus weet je dat je straks te maken krijgt met een huisontruiming? Onderneem zo snel mogelijk actie. Jouw leven kan pas weer opgebouwd worden als je over een geldig postadres beschikt.

Je kunt zelf de aanvraag doen bij een gemeente. Ook kun je bij Stichting Bereikbaar terecht. Wij weten waar gemeenten op letten en zullen aan de hand van jouw persoonlijke situatie advies geven. Het is ons streven om iedereen aan een postadres te helpen die dat nodig heeft. Schrijf je hier in of neem vrijblijvend contact op via [email protected]