Een postadres in Nederland aanvragen. Het kan je leven als digitale nomade zoveel makkelijker maken. Al een tijdje zag je het helemaal voor je: met je laptop op een strand in Bali genieten van de ondergaande zon. Locatie onafhankelijk je werk kunnen doen en dat terwijl je maandelijkse kosten zoveel lager zijn dan als je zou zzp’en vanuit Nederland. Je hebt al veel uitgezocht om deze droom te verwezenlijken. Een kleine bijkomstigheid is de post die je graag digitaal doorgestuurd wilt hebben. In dit blog leggen wij je uit waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van een postadres in Nederland.

Hoe lang verblijf je in het buitenland?

Als je besluit om digitale nomade te worden is dit de eerste vraag waar je bij stil moet staan. Probeer jezelf even weg te denken bij dat strand waar je met een laptop op schoot geniet van het uitzicht op zee. Daar kun je straks weer volop van genieten. Denk nu eerst even goed na over welke Nederlandse voorzieningen je wilt blijven beschikken in het buitenland.

Verblijf je langer dan acht maanden in het buitenland dan brengt dat gevolgen met zich mee waar je misschien niet op zit te wachten. Na acht maanden sta je niet meer ingeschreven bij een gemeente. Dan word je automatisch ingeschreven in het RNI (Register Niet Ingezetenen). Dit heeft gevolgen voor je zorgverzekering en eventuele andere voorzieningen. Uitschrijving uit Nederland betekent ook dat jouw bedrijf geregistreerd moet worden in het buitenland. Best ingewikkeld als je vooral lekker wilt rondreizen.

Ben je jonger dan 27 jaar? Ga bij je ouders wonen.

Er zijn allerlei mogelijkheden voor digitale nomaden die graag langer dan acht maanden in het buitenland willen werken. Als dat je voorkeur heeft, verdiep je er dan goed in voordat je vertrekt. De Kamer van Koophandel kan je hier bijvoorbeeld over adviseren: https://ondernemersplein.kvk.nl/stappenplan-digital-nomad-worden/

Voor dit blog gaan wij uit van de situatie dat je binnen acht maanden weer een tijdje in Nederland verblijft. Het is belangrijk om te beseffen dat je dan een vast woonadres nodig hebt. Ben je jonger dan 27 jaar, dan is dit al eenvoudig op te lossen door bij je ouders te gaan wonen. Voor de belastingdienst ben je dan geen toeslagpartner en komen voorzieningen waar jij of je ouders aanspraak op maken niet in het geding.

Waar ontvang jij je post?

Stel dus dat je jonger dan 27 jaar bent, dan is het aannemelijk dat jouw persoonlijke en zakelijke post naar het adres van je ouders wordt gestuurd. Dat kan een prima oplossing zijn. Toch willen wij je adviseren om na te denken over een postadres in Nederland. Want hoe fijn en makkelijk zou het zijn, als je overal ter wereld toegang hebt tot je post. Ook al heb je lieve, zorgzame ouders, zij hebben ook hun eigen leven waardoor ze misschien niet altijd in de gelegenheid zijn om jouw post tijdig (digitaal) door te sturen.

Ben je ouder dan 27 jaar? Dan kan het nadelig voor je uitpakken om een adres bij je ouders aan te houden. Wij noemden net al de belangrijkste reden: je kunt toeslagen mislopen. Denk je nu, dan ga ik wel bij vrienden wonen. Ook daar kan deze situatie zich voordoen. Een postadres biedt dan uitkomst. Bedenk wel dat daar een vaste verblijfplaats voor nodig is. Gemeenten willen je kunnen bereiken en alleen een e-mailadres of een telefoonnummer is dan niet voldoende.

Waarom een postadres aanvragen?

Een postadres in Nederland biedt nog zoveel meer dan alleen het archiveren en digitaal doorsturen van jouw post. Met een postadres kun je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen, een zakelijke bankrekening openen, een reisverzekering afsluiten en ga zo maar door. Als je kiest voor een leven als digitale nomade dan ben je ondernemend van geest. Het gaat jou vast lukken om een goedkope, vaste verblijfplaats in Nederland te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat een camping ook een optie kan zijn? Het gaat er vooral om dat je een vaste plek hebt als je een postadres wilt regelen.

Dus wil jij niets liever dan zo snel mogelijk je koffers pakken en ondernemen vanaf die droomlocatie in het buitenland? Stichting Bereikbaar kan het regelen van een postadres in Nederland eenvoudig en overzichtelijk voor je maken. Doe de aanvraag hier of mail voor advies naar [email protected]. En wie weet sturen wij binnenkort jouw post wel door naar Bali!