Een postadres in Nederland is vast niet op mij van toepassing, denkt u misschien. Binnenkort gaat u met pensioen en kunt u zorgeloos genieten van uw welverdiende vrije tijd. ‘Nee, wij vallen straks niet in een gat!’ vertelt u enthousiast aan uw bijna ex-collega’s. Samen met uw partner gaat u rondtrekken in de camper. Jullie zien wel voor hoe lang en waar jullie terecht gaan komen. Het huis staat in de verkoop, u kunt u inschrijven op het adres van uw dochter terwijl u vanuit uw camper geniet van het uitzicht op de Noorse fjorden. Maar wist u dat u daar niet langer van mag genieten dan acht maanden per jaar? En wist u dat u nu meegerekend wordt tot het huishouden van uw dochter? In dit blog leggen wij uit waarom een postadres in Nederland nodig is als u zorgeloos wilt kunnen genieten van een reizend bestaan na uw pensioen.

Waarom mag ik niet zelf bepalen hoe lang ik rondreis?

U heeft veertig jaar of langer gewerkt, netjes uw hypotheek en belastingen betaald. Bij alle instanties ligt het bewijs dat u een betrouwbare burger bent. En daar heeft u gelijk in. Toch maakt de Nederlandse overheid voor u geen uitzondering als het gaat over uw verblijfsduur in het buitenland. Als u langer dan acht maanden in een jaar rondtrekt in uw camper, dan staat u niet meer ingeschreven in de gemeente waar u uw verblijfplaats heeft opgegeven. Ook al is dat het adres van uw dochter. Na acht maanden wordt u automatisch ingeschreven in het RNI (Register Niet Ingezetenen). En dat kan gevolgen hebben voor de sociale voorzieningen waar u gebruik van maakt. Eventuele aanvullende WW-regelingen op uw pensioen komen te vervallen, uw zorgverzekering wordt stopgezet. Dit was niet wat u in gedachten had, toen u plannen maakte voor de reis van uw leven.

Een postadres biedt uitkomst

Een postadres in Nederland biedt uitkomst als het gaat over een stukje gemak terwijl u onbekende oorden aandoet. Uw post kan bijvoorbeeld digitaal doorgestuurd worden. Ook kan een postadres voorkomen dat uw dochter in de problemen komt omdat u op haar woonadres staat ingeschreven. De overheid hecht waarde aan een vaste verblijfplaats waar u te bereiken bent. Dat u bij uw dochter staat ingeschreven is dan helemaal niet gek bedacht. Helaas kent deze situatie ook een andere kant. Voor de belastingdienst behoort u tot hetzelfde huishouden van uw dochter. U of uw dochter kunnen daardoor toeslagen mislopen bijvoorbeeld. En dat zou jammer zijn. Maar hoe kunt u dit nou oplossen? Door een eigen verblijfplaats voor langere tijd aan te houden, kunt u heel makkelijk een postadres regelen. Heeft u eenmaal een postadres, dan is dat het adres waarop u in een gemeente staat ingeschreven. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over het welzijn van uw dochter.

Toch maar mijn woonhuis aanhouden?

En u wilde nou juist van die extra woonlasten af!  Wij snappen uw frustratie. Vrij bent u nooit helemaal als u gebruik wilt blijven maken van alle Nederlandse voorzieningen. Maar wel een stukje vrijer dan dat u nu misschien denkt. Het is bijvoorbeeld ook een optie om een camping in Nederland als verblijfplaats op te geven. Dan kunt u acht maanden reizen en keert u voor de overige maanden terug naar de camping in Nederland.  Ach maanden reizen hoeft overigens niet een aangesloten periode te betreffen. De overheid kijkt alleen naar het totaal aantal maanden per jaar. Geen zin in een camping? Wellicht kunt u een klein appartement huren waarvan de woonlasten nog te overzien zijn. Onderzoek uw opties als het gaat over een vaste verblijfplaats. Een vaste verblijfplaats is noodzakelijk als u een postadres in Nederland aanvraagt.

Dus wilt u niets liever dan zo snel mogelijk met de camper rijden langs de betoverende fjorden in Noorwegen? Stichting Bereikbaar kan het regelen van een postadres in Nederland eenvoudig en overzichtelijk voor u maken. Doe de aanvraag hier of mail voor advies naar [email protected].