Het kan verleidelijk zijn om jezelf in te schrijven op het postadres van een vriend of familielid, vooral als je net bent verhuisd en nog geen vast adres hebt. Maar in werkelijkheid kan het inschrijven bij een bekende als postadres meer nadelen dan voordelen hebben. Hieronder volgen enkele redenen waarom het beter is om een eigen postadres te nemen.

Delen van persoonlijke informatie
Ten eerste kan het inschrijven bij een bekende als postadres ervoor zorgen dat je persoonlijke informatie wordt gedeeld met mensen die je misschien niet kent. Hoewel je erop kunt vertrouwen dat de persoon die je als postadres gebruikt te vertrouwen is, is er altijd de mogelijkheid dat anderen in hun huis toegang hebben tot jouw post. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan, kan het zijn dat je belangrijke informatie ontvangt, zoals je burgerservicenummer of persoonlijke gegevens, die niet voor anderen bedoeld zijn.

Verwarring of problemen bij postbezorging
Ten tweede kan het inschrijven bij een bekende als postadres leiden tot verwarring en problemen met de postbezorging. Als je bijvoorbeeld regelmatig pakketjes bestelt, kunnen er problemen ontstaan wanneer deze op het verkeerde adres worden afgeleverd of wanneer de bezorger niet weet wie hij moet contacteren om het pakket af te geven. Dit kan niet alleen vervelend zijn, maar het kan ook leiden tot vertragingen en extra kosten.

Basisregistratie Personen (BRP)
Ten derde kan het inschrijven bij een bekende als postadres gevolgen hebben voor je inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is de centrale registratie van persoonsgegevens in Nederland en wordt gebruikt voor onder meer het verstrekken van identiteitsbewijzen en het vaststellen van belastingen. Als je jezelf inschrijft op het adres van een ander, kan dit leiden tot problemen met het verkrijgen van deze documenten of het ontvangen van belangrijke overheidsinformatie.

Risico’s
Tot slot kan het inschrijven bij een bekende als postadres je eigenlijk in een kwetsbare positie brengen als je bijvoorbeeld problemen hebt met de wet. Als de persoon die je als postadres gebruikt, bijvoorbeeld betrokken raakt bij een gerechtelijke procedure of failliet gaat, kan dit ook gevolgen hebben voor jouw post en je persoonlijke situatie.

Kortom, hoewel het inschrijven bij een bekende als postadres misschien aantrekkelijk lijkt, kan het eigenlijk meer problemen dan voordelen opleveren. Door een eigen postadres te nemen, kun je ervoor zorgen dat je persoonlijke informatie veilig is, dat je post correct wordt bezorgd en dat je geen problemen ondervindt met de Basisregistratie Personen.